top of page
TraditionArkitekter-Sjokalven-fonsterbyt

Lägenhetsrenovering i Swedish Grace-anda

Plats:

Östermalm, Stockholm

Beställare:

Privat

Datum:

2023

Typ:

Lägenhet, renovering

Renovering av en Östermalmsvåning i Stockholm. Huset är uppfört under den så kallade Swedish Grace perioden, där trapphus och entré fortfarande utstrålar en estetik i gränslandet mellan Art déco och svensk tjugotalsklassicism. En unik och påkostad stil som kulminerade med det samtida, anrika fartyget Ms. Kungsholm (1928) – känd för sina påkostade interiörer av bland annat arkitekt Carl Bergsten samt några av tidens bästa formgivare och inredare som Carl Malmsten, Simon Grate med flera.


Uppdraget har varit att renovera denna lägenhet till ett mer tidstypiskt utseende, vi valde att inspireras av inredningen från Ms. Kungsholm och andra liknande Swedish Grace interiörer från samma epok. Vårt arbete omfattade att ta fram förslagsskisser, detalj- och tillverkningsritningar på samtliga tillägg.


Etapp 1 omfattar en förvandling av hall och vardagsrum, som får förnyade golv, ny platsbyggd hallmöbel, väggpaneler, stuckatur och ny mediamöbel. I vardagsrummet har vi lagt till ett runt ljusschakt, dekorerat med en meanderslinga. De befintliga valven har fått en mer oval form och bärs upp av svartlackade kolonner. Då vardagsrummet saknar dagsljus var det viktigt att addera mycket belysning som integreras i den nya stuckaturen. Denna stil har sedan fått sätta tonen för fortsatt renovering av de övriga rummen lägenheten.

bottom of page